ISO 14001 certificaat

iso 14001 certificaatHet behalen van het ISO 14001 certificaat

Na het opzetten van een milieumanagement systeem binnen uw organisatie, staat u voor de keus om al dan niet een ISO 14001 certificaat te behalen. In veel gevallen is de aanleiding tot het implementeren van een managementsysteem de eis van een opdrachtgever of klant om te voldoen aan de ISO 14001:2015 norm. Er kunnen echter ook interne belangen zijn die maken dat u de keuze maakt om uw kwaliteitsmanagementsysteem te laten certificeren. We zetten enkele voor- en nadelen van certificeren voor u op een rijtje.

Waarom wel een ISO 14001 certificaat?

Met een ISO 14001 certificaat heeft u:

  • het onafhankelijke en objectieve bewijs dat u serieus en continu met milieu bezig bent,
  • een stok achter de deur om ook serieus met uw milieuprestaties bezig te blijven,
  • de mogelijkheid om voor meer klanten te werken en aan meer aanbestedingen mee te doen.

Waarom geen ISO 14001 certificaat?

Indien een ISO 14001 certificaat geen eis is, maar toch wel een milieumanagement systeem wilt, kunt u ervoor kiezen geen ISO 14001 certificaat te behalen omdat:

  • het gehele certificeringstraject een aanzienlijke investering is,
  • er jaarlijks een medewerker van een certificerende instantie over de vloer komt,
  • een ISO 14001-audit (controle) voor de organisatie vaak enige druk met zich meebrengt.

Hoe ziet het certificeringstraject uit?

Na het opzetten van het milieumanagement systeem, dient u hier enkele maanden mee proef te draaien. De medewerkers moeten zich het systeem eigen maken.

Door middel van interne audits controleren we of alles naar tevredenheid werkt. Dan is de organisatie klaar voor de certificering. Net als bij een rijexamen komt een externe examinator (de auditor) langs  om te toetsen of u aan de eisen voldoet (externe audit). Deze toetsing bestaat uit twee delen: een theorietoets en een praktijktoets. Wanneer u voor beide onderdelen slaagt, is de organisatie ISO 14001 gecertificeerd voor een periode van drie jaar. Na drie jaar vindt er weer een uitgebreide toetsing plaats en wordt het certificaat al dan niet opnieuw verstrekt (hercertificering). In de tussenliggende twee jaren vindt er een tussentijdse (kortere) toetsing plaats ter continuering van het bestaande certificaat.

Wilt u meer weten over de kosten voor het opzetten en implementeren van ISO 14001, lees dan verder of neem contact met ons op.